Kolumni: Hemapa meets Quorn

 

Vietin alakouluvuoteni ihanalla 80-luvulla. Koska kouluruokailu muodostaa ison osan lapsen päivittäisestä energiatarpeesta, sen tärkeydestä valistettiin meitä pieniä koululaisia tämän tästä. Ruokalistan herkkuina ovat jääneet mieleen kalapuikot (joita sai ottaa neljä), kanaviillokki (maistui, kun laittoi riittävästi mustaherukkahilloa ja riisiä) sekä puuro kuin puuro (jota sai syödä aina niin paljon kuin jaksoi). Dieettiruokalistoja ei tuolloin juuri harrastettu.

Maitoallergisena jätin maitoa sisältävät ruoat syömättä ja Quorn-pyöryköitä, hernekastiketta, perunaa ja puolukoitayritin muistaa pakata eväät. Kala-allergiset olivat kalapäivinä poissa koulusta. Jos ruoka ei maistunut, seisoi rehtori vieressä vahtimassa, että lautanen tyhjeni. Hippiliikkeeseen kallellaan olevan rohkean taiteilijaperheen vesa toi kerran kouluun lapun, jossa kerrottiin, että lapsi syö ainoastaan kasvisruokaa. Vaan mitä tapahtuikaan?

Rehtori läksytti ensin oppilaan ja sitten vanhemmat moisen hömpötyksen takia, ja asiaan palattiin seuraavan kerran vasta kun rehtori jäi eläkkeelle. Sillä kertaa perheen kasvisruokatoive otettiin tosissaan. Resursseja erillisiin annoksiin keittäjä Kiisselillä – kyllä, hänen sukunimensä todellakin oli Kiisseli – ei valitettavasti ollut. Pojan lautasella oli viikosta toiseen keitettyjen perunoiden lisäksi puolet klassisesta herne-maissi-paprika-pussista. Me muut katsoimme kateellisina, kun taiteilija sai joka päivä näkkärinsä päälle juustoviipaleita oikein kaksin kappalein. Näin turvattiin riittävä kalsiumin saanti.

Ajat muuttuvat ja myös meistä aikamme lapsista kasvoi lopulta ihan terveitä ja yhteiskuntakelpoisia. Olen kuitenkin enemmän kuin iloinen, että omat lapseni elävät aikaa, jolloin tuoreita kasviksia ja leipää on usein tarjolla, ja eri maiden ruokakulttuureja ja makuja tuodaan lautaselle harva se viikko. Parhaasta kouluruoasta ihan kisaillaan.

Kasvisruokailijoita ja erikoisruokavalioita ei ole unohdettu, päinvastoin. Vaihtoehtoja kasvisruokailuun on runsaasti sekä kouluissa että henkilöstöravintoloissa. Erilaiset pihvit, pyörykät ja kasviproteiineihin pohjautuvat tuotteet valtaavat keittiöt niin julkisella puolella kuin kodeissakin. Yhä useammin lautaselle päätyy kasvispohjainen pyörykkä tai pihvi, eikä kukaan kysele aatteen perään tai hauku hipiksi. Kasvisruoka on maukasta, ravitsevaa ja yksi vaihtoehto muiden joukossa.

 

 

 

 

 

 

Kaisa Karhunen

Avainasiakaspäällikkö, Findus Foodservices

 

Kolumni on julkaistu Findus Foodservicesin pääkirjoituksena FOOD-julkaisun numerossa 1/2016. Tutustu julkaisuun osoitteessa: http://www.autotaitto.fi/findus/findus-food-nr1/
Lue lisää Finduksen edustamasta Quorn-tuotteesta http://www.findusfoodservices.fi/meistae/quorn/ ja tutustu kaikkiin kasvisruokiimme osoitteessa http://www.findusfoodservices.fi/tuotteet/kasvisruoat/