Allergia ja yliherkkyys

Finduksella on vankka tuoteosaaminen.

Tuoteselosteissamme on aina mainittu allergiaa aiheuttavat ainesosat.

 

Mitä ovat allergia ja muu yliherkkyys?

Allergia, intoleranssi ja yliherkkyys ovat sanoja, joita käytetään päivittäisessä puheessa kuin ne tarkoittaisivat samaa asiaa, mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

Allergialla ja gluteeni-intoleranssilla (keliakia) on immunologinen perusta, mikä tarkoittaa että ne aiheuttavat reaktion kehon immuunijärjestelmässä. Allergiassa reaktion aiheuttaa jonkin ruoka-aineen proteiini. Keliakiassa suolinukkaa ärsyttää kotimaisten viljojen proteiini eli vehnän, kauran, ohran ja rukiin gluteeni.

Laktoosi-intoleranssi ja muu yliherkkyys ovat ei-immunologisia reaktioita. Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan yleensä aikuisiällä havaittua laktaasientsyymin puutetta, jota on 17 %:lla suomalaisista. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri ei pilkkoudu suolistossa vaan aiheuttaa tyypillisesti vatsaoireita. Muita yliherkkyyksiä esiintyy mm. biogeenisille amiineille, bentsoehapolle ja väriaineille.

Kaikissa tapauksissa kyse on siitä, että keho reagoi ihmisten tavallisesti sietämiin aineisiin. Joskus reaktion laukeamiseen voivat riittää minimaaliset annokset tai jopa pelkkä jonkin aineen haju. Useimmin allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ovat maito, kananmuna, kala, äyriäiset, palkokasvit, maapähkinät, pähkinät, manteli, siemenet ja viljat.

Tavallisia ruoka-aineen aiheuttamia allergisen reaktio-oireita ovat:

  • Hengitystieongelmat (nuha, huulten turpoaminen, astma ja hengitysvaikeudet)
  • Vatsa-suoliongelmat (vatsakipu, ripuli, pahoinvointi)
  • Iho-ongelmat (nokkosihottuma, kutina, ekseema)
Harvinaisissa tapauksissa reaktio voi olla voimakkaampi, ns. anafylaktinen shokki, joka vaatii välitöntä lääkärinapua.

Finduksen linjaukset:

  • Tarkat puhtautta ja tuotannonsuunnittelua koskevat rutiinit.
  • Kontrolloidut toimintatavat, joilla varmistetaan tuotteiden ainesosaluetteloiden oikeellisuus.
  • Allergeenien lisäämistä vältetään, mikäli tuotteen reseptiä muutetaan. Jos allergeenia on pakko käyttää, merkitsemme tuotteeseen selkeästi, että kyseessä on uusi tai uusittu resepti.

Erittäin allergisten henkilöiden tulee suhtautua varovaisesti kaikkiin elintarvikkeisiin, jotka on valmistettu useista raaka-aineista. Riskiä, että elintarvike sisältää jäämiä jonkin muun tuotteen valmistuksesta, ei voida koskaan sulkea täysin pois.

Lue lisää allergiasta ja muusta yliherkkyydestä