Kone ei korvaa ihmistä koululaisten näkemyksessä kouluruokailusta vuonna 2088

 Eurajoen yhteiskoulu

 

Tuomaristossa vaikuttanut opetusneuvos Marjaana Manninen kiitteli voittajakoulun töiden tasoa. Toteutukset kertoivat selvästi, että kouluruokailu on nähty monialaisena oppimiskokonaisuutena, ei pelkkänä ravintona.

Maksuttoman kouluruokailun vaiheista kertova valokuvanäyttely on ollut alkuvuoden aikana esillä sadoissa koulussa eri puolilla Suomea. Valokuvanäyttelyn viimeiset raamit oli tarkoituksella jätetty tyhjiksi, sillä näyttelyyn liittyi koululaisia aktivoiva kilpailu. Tehtävänä oli luoda näkemys kouluruoasta seuraavan 70 vuoden kuluttua, eli vuonna 2088. Toteutustapa oli täysin vapaa.

Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli 52 toteutusta. Tuomaristossa töitä arvioivat opetusneuvos Marjaana Mannisen lisäksi Aromi-lehden päätoimittaja Heli Koivuniemi, vuoden 2014 MasterChef-voittaja ja Kungfu Kitchenin ravintoloitsija Miro Kurvinen sekä graafinen suunnittelija Tero O. Nieminen Thero Designista.

Tuomaristo oli lopulta hyvin yksimielinen arvioidessaan kymmentä finalistia. Voiton vei Eurajoen yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaisten työ, jossa oli huomioitu kouluruoan ravitsemuksellinen puoli ja teknologia sen tukena, mutta myös ruoan ulkonäkö, ympäristö sekä ruokailutilan viihtyisyys. Työssä on kuvattu mobiilisovellus, jonka kautta ruoka valitaan. Näyttö ilmoittaa, kun ateria sisältää suositellun määrän ravintoaineita.

– Tässä on oivallettu erittäin hyvin juuri se, mitä kouluruokailu parhaimmillaan on. Ei pelkkää ravintoa, vaan myös yhteinen sosiaalinen hetki sekä oppimisalusta moneen aineeseen, iloitsi opetusneuvos Manninen.

Tuomaristo kiinnitti huomiota, että Eurajoen yhteiskoulun työt olivat kautta linjan mietittyjä ja hyvin perusteltuja. Tuomaristo vaikuttui myös kuopiolaisen Minna Canthin koulun tavasta nostaa kouluruokailu esiin kampanjan myötä isompana kokonaisuutena: koulussa oli tehty näyttäviä infotauluja koko koululle, videohaastatteluja keittäjille ja perehdytty muiden maiden kouluruokailuun. Kilpailutoteutuksena Eurajoen yhteiskoulun työ oli kuitenkin voittamaton. Findus Foodservices tarjoaa Duudsonien tähdittämät kevätkarnevaalit voittajakoululle toukokuussa, joten palkinto ilahduttaa koko kouluyhteisöä.

 Tuomaristo

– Mahtava uutinen tämä voitto! Tähän oli helppo osallistua, kun osui oppitunnin aihe niin osuvasti kilpailun aiheeseen ja jännityksellä nyt odotamme Duudsoneiden vierailua. Yhteistyö koulussa oli hienoa keittiön ja opettajien välillä. Valokuvanäyttely on ollut koko ajan ruokalassamme esillä, kertoo matemaattisten aineiden opettaja Maria Pätsi Eurajoen yhteiskoulusta.

Kemian tunnilla oli ollut sopivasti aiheena orgaaninen kemia sekä rasvat, proteiinit ja valkuaisaineet. Oppilaat saivat vapaasti luokassa muodostaa kilpailuryhmänsä ja tehdä työnsä kilpailuun. Kisasta innostui myös maantiedon/biologian luokka ryhmineen. Kuvataiteen opettaja kuvasi kaikki kilpailutyöt, ja näin syntyi monialaista työskentelyä kouluyhteisön sisällä.

Robotiikka ja ruoan korvaavat pillerit näkyivät monissa kilpailutöissä, mutta ravintoloitsija Miro Kurvista ilahdutti myös se, että monessa työssä ihminen oli edelleen keskiössä. Myös alan trendit, kuten ”sirkkabuumi” ja erilaiset hybridiraaka-aineet olivat vahvasti läsnä.

– Luontokin tekee koko ajan geenimanipulointia eikä se ole pelkästään negatiivinen asia. Koululaiset ovat risteyttäneet todella kekseliäästi uusia raaka-aineita. Esimerkiksi torniolaisen Arpelan koulun papukuono, jänöhirvi ja tomaassi olivat mainioita oivalluksia, MasterChef-voittaja neljän vuoden takaa nauraa.

Tuomariston puheenjohtajana ilman äänivaltaa toimi Jenni Goode Findus Foodservicesilta. Valokuvanäyttely ja siihen liittynyt kilpailu oli osa Finduksen Makaronivellistä Meksikonpataan -kampanjaa, jolla haluttiin juhlistaa maksuttoman kouluruokailun 70-vuotisjuhlavuotta kouluissa.